
17 Ağustos; ''Fikret Otyam'' Fotoğraf Sergisi Açılışı ve Anması
58. Ulusal 32. Uluslararası
Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri programı kapsamında bugün
Hacıbektaş Kültür Merkezi Galeri Salonunda, Fikret Otyam Fotoğraf Sergisi ve Çilehane Aydınlar Mezarlığında Fikret Otyam anması gerçekleştirildi.

Saat 14.00'de Hacıbektaş Kültür Merkezi Galeri Salonunda açılışı yapılan fotoğraf sergisine, Fikret Otyam'ın eşi Filiz Otyam, Hacıbektaş Kaymakamı Kübra Kurtoğlu, Hacıbektaş Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok, Hacıbektaş İlçe Emniyet Müdürü Fatih Eryiğit, Hacıbektaş İlçe Jandarma Komutanı Volkan Şentürk, CHP Hacıbektaş İlçe Başkanı Orçin DANACI, Hacıbektaş Belediyesi meclis üyeleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

14.30'da Çilehane "
İz Bırakan Aydınlar Gömütlüğü"'nde gömütü başında yapılan anma programında ise Fikret Otyam'ın eşi ve Hacıbektaş Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok'un konuşmalarının ardından, Fikret Otyam'ın gömütüne çiçek bırakıldı.
Güvenç Çopur'un türkü dinletisinin ardın helva dağıtımıyla program son buldu.
Programda; Fikret Otyam'ın eşi Filiz Otyam, Hacıbektaş Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok, CHP Hacıbektaş İlçe Başkanı Orçin DANACI, Hacıbektaş Belediyesi meclis üyeleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar hazır bulundu.
Fikret Otyam Kimdir?
1926’da Aksaray’da dünyaya geldi. Babası asker ve eczacı Vasıf Efendi, annesi Naciye Hanım’dır. Nedim ve Nusret Kemal adında iki ağabeyi vardı; Neşecan adında bir de kızkardeşi olmuştur.
İsmet İnönü’nün silah arkadaşlarından olan babası Vasıf Efendi, ordudan emekli olduktan sonra Aksaray’da eczacılık yaptı. İlk ve ortaöğrenimini Aksaray’da tamamlayan Otyam’ın lise öğrenimi kesintili olarak Ankara ve Kayseri’de sürdü.
Liseden sonra İstanbul’a giderek Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Orta Resim Bölümü’nde öğrenime devam etti, ünlü ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun atölyesinde ders aldı. 1953'te mezun oldu. Aynı yıl evlendi, ertesi yıl kızı Elvan dünyaya geldi. Bu evlilikten İrep ve Döne adında iki kızı daha olmuştur. Gazeteciliğe 1950 yılında henüz Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde öğrenci iken
Son Saat gazetesinde başladı. Falih Rıfkı Atay’ın çıkardığı Dünya gazetesinde yazar ve Yazı İşleri Müdürü Ali İhsan Göğüş’ün yardımcısı oldu; ardından Ulus gazetesinde çalıştı.
1953’te ilk kez Güneydoğu ve Doğu Anadolu’yu gezen Otyam, gazetecilik yaşamı boyunca Anadolu ve Güneydoğu Anadolu ile ilgili yazdığı röportajlarla tanındı. Bu röportajlarını çok sayıda kitapta topladı. İlk eşinden ayrılarak 1977’de sanatçı Filiz Otyam ile evlendi.
Uzun yıllar Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığı yapan Otyam; Abdi İpekçi cinayetinden sonra kendi hayatının da tehlikede olduğunu düşünerek emekli olmaya karar verdi. Antalya’nın Gazipaşa ilçesi Selinus Kalesi altında, Deliçay yanında bir ev yaptırdı, eşi Filiz Otyam’la 1979’da yerleştiği bu evde resim yapmaya ve kitaplarının basımı ile uğraşmaya ağırlık verdi. Son olarak, Aydınlık gazetesinde köşe yazarlığı yaptı.
Akdeniz Gazetecilik Vakfı ve Altın Portakal Kültür Sanat Vakfı'nın kurucu üyelerindendir. Böbrek yetmezliği nedeniyle bir süredir tedavi gören Fikret Otyam Antalya'da 9 Ağustos 2015'te yaşamını yitrdi.
Vefatının ardından Otyam için Çankaya Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde anma töreni düzenlendi
Otyam'ın cenazesi Hacıbektaş'ta ilçesinde bulunan "
İz Bırakan Aydınlar Gömütlüğü"ne defnedildi.
Kaynak: Haber Hacıbektaş
